Hele samlingen

Samlingen består af malerier fra italiensk renæssance (især 1500-tallet), nederlandsk barok (1600-tallet) og dansk guldalder (ca. 1800-1850). Museet indsamler fortsat værker, primært inden for dansk guldalder – men størstedelen af malerisamlingen stammer fra Johannes Hage.

Det var i årene 1895-1905, at grundstenen til Malerisamlingen blev lagt. Med tog rundt i Europa - og med midler fra den omfattende teglværksproduktion i slutningen af 1800-tallet og ind i 1900-tallet - indkøbte Johannes Hage væsentlige værker fra renæssancen og barokken. Og i Danmark havde han fokus på guldalderens mestre. I 1908 donerede Johannes Hage sit livsværk til offentligheden - og kunsttemplet han havde fået bygget til sin voksende kunstsamling i umiddelbar nærhed af sit hjem, Nivaagaard, blev et offentligt tilgængeligt museum

Der er nære sammenhænge mellem de tre perioder, som samlingen dækker. De danske guldalderkunstnere, som også prydede Johannes Hages barndomshjem og tilhørte hans forældres generation, rejste alle til Italien, hvor de foruden antikkens ruiner beundrede netop renæssancens kunst. Samtidig er dansk guldalder tydeligt inspireret af den hollandske guldalder et par århundreder før.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram