LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET
LUKKET | Åbner igen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00

KUNSTNERBRØDRE.

L.A. RING & H.A. BRENDEKILDE

22. SEPTEMBER 2019 – 26. JANUAR 2020

Udstillingens fokus er det usædvanlige kunstneriske parløb mellem kunstnerne L.A. Ring (1854-1933) og H.A. Brendekilde (1857-1942), der finder sted i perioden 1880-1920. Begge kommer fra fattige kår og deler i perioder både værelse og atelier i København i en tid præget af store politiske og sociale forandringer. Som brødre i kunsten deler de et fælles udgangspunkt, men udvikler sig forskelligt og får et forskelligt efterliv.

Fælles for Ring og Brendekilde er deres sociale engagement. De skildrer livet, arbejdet og døden på landet blandt de fattigste, hvor de er vokset op, og motiverne udgør nogle af realismens fremmeste eksempler i dansk billedkunst.

Kunstnerbrødre

Laurits Andersen (L.A. Ring) og Hans Andersen (H.A. Brendekilde) møder hinanden på Det Kgl. Danske Kunstakademi omkring 1877. I samtidens kunstkritik bliver Ring og Brendekilde ofte omtalt under ét i aviserne. De bliver anmeldt som ’bondemalerne’, og deres tidlige værker vidner om en tæt indbyrdes dialog.For ikke at blive forvekslet tager de begge navn efter de landsbyer, de kommer fra, nemlig landsbyen Ring tæt på Næstved og Brændekilde på Fyn.

I deres malerier skildrer Ring og Brendekilde på ærlig vis livet på landet, som de begge kender indefra. Lige fra landarbejdernes tunge livsvilkår til de legende børn i landsbyen. Billedernes stemning veksler mellem smerte og idyl og fører os tilbage til en brydningstid, hvor realisme og symbolisme optog sindene på skift. Hvor Ring kredser om ateisme og ensomhed, maler den sene Brendekilde populære stokrosemotiver og indgår i mindre grad end kunstnerbroderen i kunstmuseernes samlinger.

Udstillingen byder på et fyldigt udvalg af Ring og Brendekildes bedste malerier samt værker i keramik og glas. Der vises værker fra landsbyerne på Sjælland og Fyn og fra København, samt malerier fra de rejser, der især for Brendekilde blev en kilde til stor inspiration.

Gennem hele udstillingsperioden afholdes arrangementer og aktiviteter med tilknytning til den spændende brydningstid omkring Ring og Brendekilde, og der trækkes tråde fra periodens kunstneriske idealer op til nutiden.

Kunstnerbrødre. L.A. Ring og H.A. Brendekilde’ er blevet til i et samarbejde med Randers Kunstmuseum og Brandts – Museum for Kunst & Visuel Kultur.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram