LUKKET
LUKKET
CLOSED
CLOSED
LUKKET
LUKKET
CLOSED
CLOSED

Spirende ord

– nye ord møder gamle i Nivaagaards Malerisamlings park

BAGGRUND:

Maleringsamlingens ’Reservat for Truede Ord’ består af en række ord, der er i fare for at forsvinde ud af det danske sprog. ’Spirende Ord’ er en pendant til ’Truede Ord’, men i den anden ende af spektret – ord, som er så nye, at de endnu ikke har fundet fodfæste i sproget.


I foråret 2019 afholdt forfatter Iben Claces og rapper Pelle Jon Møller en række workshops med unge i alderen 13 til 18 år. Med afsæt i ord- og skrivekunsten og vores ordreservat fik de unge i workshopforløbet generet hundredvis af ’Spirende Ord’, som de selv kendte og brugte på daværende tidspunkt, men som samtidig var så nye, at mennesker i andre aldersgrupper og generationer – fx forældre og bedsteforældre – endnu hverken kendte eller brugte dem.

OM ORDENE:

Vores kriterier for udvælgelse af de 25 Spirende Ord var, at de på tidspunktet for udvælgelsen skulle være nye/nyskabende:


  • Ordet kendes og bruges som sådan allerede, men har fået ny betydning - semantisk og/eller grammatisk.
  • Ordet optræder muligvis allerede på Dansk Sprognævns www.sproget.dk, men er ikke allemandseje.
  • Ordet optræder muligvis i digitale slang-ordbøger eller i nye kunstneriske udgivelser (fx rap eller litteratur), men er ikke allemandseje.

Vi er stolte af og glade for, at der blandt de udvalgte 25 Spirende Ord var ord, som hverken Sprognævnet eller slang-ordbøgerne havde opsnuset på daværende tidspunkt! I modsætning til parkens Truede Ord var det derfor ikke alle Spirende Ord, der på det tidspunkt kunne slås op. Derfor udarbejdede vi en ordbog med ordenes etymologi og betydning, som museets publikum kan få, og som du finder her:

LAD OS MØDES I OG OM SPIRENDE ORD:

Den 26. april 2019 bød vi med projektet og installationen Spirende Ord velkommen til forskellige møder, som fortsat kan opleves i parken:

Naturligvis den enkelte gæsts møde med de Spirende Ords betydning, hvor nysgerrighed og refleksion inviteres ind. Og mindst lige så vigtigt; mødet mellem mennesker – mellem kulturer og generationer. Sproget er i sin natur en organisk størrelse, det udvikler sig og forandrer sig over tid – ligesom mennesker.


Sproget skaber virkeligheden, og derfor er ordene, vi bruger om den, et godt sted at begynde en dialog om fællesskab og sammenhold:

Hvad er det egentlig, vi går rundt og siger? Kan vi undgå at tale forbi hinanden? Kan vi opnå større forståelse og accept? Ord er glimrende til at begynde at tale sammen! Måske om alt det, der ligger mellem linjerne, når ’nye’ og ’gamle’ tider mødes?


OM PELLE OG IBEN:

Pelle Jon Møller (1987-2023), rapaktivist og museets huskunstner i 2019-2022 – Team Parlor, FB: Pelle – udgav en række album med rapgruppen Parlør, bl.a. albummet ”Idioterne”


Ibe Claces, forfatter og kunstgrebskonsulen – FB: Iben Claces – har udgivet en række bøger, både digte og romaner, senest romanen ”Tærskler”. Læs mere her.


FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram