ÅBENT i dag kl. 11:00 – 17:00
ÅBENT i dag kl. 11:00 – 17:00
OPEN today at 11:00 – 17:00
OPEN today at 11:00 – 17:00
ÅBENT i dag kl. 11:00 – 17:00
ÅBENT i dag kl. 11:00 – 17:00
OPEN today from 11:00 – 17:00
OPEN today from 11:00 – 17:00

Artfulness

Nye veje til mental trivsel

Kan vi som kunstmuseum være med til at forebygge mental mistrivsel blandt unge?

Det undersøger vi lige nu gennem undervisningsforløbet Artfulness for elever på 6. klassetrin.


Artfulness er en sanselig kunstformidling, der skaber nye veje til trivsel gennem fordybelse og nærvær, sådan at eleverne får en bevidsthed om både deres eget og fællesskabets velbefindende i mødet med kunsten. Gennem Artfulness-undervisningen lærer eleverne at blive opmærksomme på at bruge deres sanser, stole på deres sansninger og aktivere kroppens viden som udgangspunkt for læring om kunst, dem selv, fællesskabet og veje til trivsel. Artfulness-forløbet varer 15 timer, tager udgangspunkt i et enkelt værk, løber over 5 undervisningsgange og finder sted på skolen, på museet og i naturen.


Artfulness-undervisningen forbinder væredygtighed med kunstformidling og bygger på De 9 væredygtighedsmål. Artfulness er dannelse, da eleverne inviteres til at blive bevidste om både deres eget og fællesskabets velbefindende i mødet med kunsten. Vi tror på, at når eleverne trives, evner de at løfte blikket, bidrage til fællesskabets bedste og agere i en kompleks verden.


Artfulness er en del af projektet Kunstkraft, et samarbejde mellem fem kunstmuseer - Kunsten, Nivaagaards Malerisamling, Brandts, Louisiana og Trapholt - og forskere fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen. I løbet af 2024 igangsætter de fem kunstmuseer en række indsatser for at undersøge, hvordan kunstneriske metoder kan styrke unges trivsel.

Læs mere i pressemeddelelsen Fem kunstmuseer forener kræfterne for unges trivsel her

Mennesket i naturen

Undervisningsforløbet tager afsæt i maleriet Vinterlandskab i nordsjællandsk karakter, malet af J. T. Lundbye i 1851. Værket skildrer mennesket i naturen og universelle følelser som ensomhed, sorg, afsked, skønhed, melankoli, smerte, ensomhed, forbundethed, ro og kærlighed. Værkmødet vækker elevernes empati og inviterer til samtaler om almenmenneskelige følelser gennem alle tider og skaber forbindelse mellem værkets fortælling og elevernes sansninger.


Artfulness-anvarlig på Nivaagaards Malerisamling,

Ditte Toft Jacobsen: dj@nivaagaard.dk

Skriv til Ditte, hvis du har spørgsmål eller ønsker mere information.

Gæt et værk

Artfulness-elever fra 6. Årgang på Kokkedal Skole har skrevet sanselig poesi til værker i museets faste samling.

Læs med og se, om du kan gætte, hvilke værker, der har inspireret elevernes digte.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram