LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Cornelis de Vos
Kvindeportræt, 1626
Olie på lærred, 58,1 x 48,5 cm.
Inventarnummer: 0253NMK
Erhvervet i 2023 for midler fra Ny Carlsbergfondet

 

I museets samling af nederlandsk barok findes et stort Dobbeltportræt af en far med sin søn fra 1626 af Cornelis de Vos. I værkets nederste højre hjørne ses en flig af en kjole, der indikerer, at værket også har indeholdt gengivelsen af en mor, der sidenhen må være blevet skåret væk.

Som led i, at museets specialkonsulent prof. dr. Jørgen Wadum i samarbejde med den hollandske kunsthistoriker dr. Angela Jager fra RKD (Nederlands Institut for Kunsthistorie) er i færd med et større forskningsprojekt om museets nederlandske baroksamling, gik forskerne sidste år ind i jagten efter spor af den forsvundne mor. Forskernes søgen efter sammenlignelige portrætter af de Vos endte til deres begejstring i at identificere et portræt af en kvinde med en stor møllestenskrave som faderens: Cornelis de Vos' Portrait of a Lady, 1626.

Et match med Nivaagaard-portrættet af far og søn afslørede, at forskerne havde genfundet den forsvundne mor i familieportrættet: Landskabet i baggrunden, der viser et dige med en række poppeltræer bag drengens ene skulder, fortsætter i portrættet af kvinden. Hendes ansigtstræk og brune øjne passer til drengens. Den overskyede himmel matcher i begge malerier og i en sådan grad, at der ikke er nogen tvivl om, at forskerne har kunnet genforene familien efter flere hundrede år.

Læs hele historien om værket her »


 

Cornelis de Vos (1584-1651)
De Vos levede af at male portrætter af det velstående borgerskab. Det var den genre han primært praktiserede og i dag er bedst kendt for. I stil og komposition var han særligt inspireret af de samtidige barokke kunstnere som Rubens og van Dyck, men han var ikke selv en fornyer indenfor maleriet. Omend de Vos’ maleriske udtryk hører til den mere saglige og konservative del af den nederlandske barok, var han i sin samtid en meget brugt og populær portrætmaler. Hans speciale var store familieportrætter, og han formåede at skabe sig et navn på lige fod med andre af tidens store kunstnere i Holland.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram