LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner igen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET
LUKKET | Åbner igen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Harald Foss
Sommermorgen, 1873
Olie på lærred, 39 x 57 cm.
Inventarnummer: 0081NMK
Erhvervet før 1904. Overdraget til museet i 1908

 

Fra udsigtspunktet Kobberhatten har Harald Foss skildret den uberørte og storladne natur, som den tager sig ud en typisk morgen i sprækkedalen Skäralid i Skåne. Morgentågen er lettet over søen Skärdammen, hvis blikstille vand spejler den klare lyseblå himmel. I horisonten tårner skovens træer sig op i bølgende formationer. Kunstneren har i den senromantiske malertraditions ånd anvendt en enkel lys farvepalet og få horisontale linjeforløb, der kun sporadisk brydes af nøgne træer, til at give kompositionen et både monumentalt, stemningsfyldt og idyllisk udtryk. Den storslåede gengivelse af nordisk natur røber ydermere en påvirkning fra læreren Vilhelm Kyhn og dennes nationalromantiske landskabsmotiver.


 

Harald Foss (1843-1922)

Helt fra sine unge år interesserede Harald Foss sig for landskabsmaleriet, og inden han blev optaget på Kunstakademiet, gik han i lære hos landskabsmaleren Vilhelm Kyhn. Dennes senromantiske stil prægede Foss livet igennem, og han videreførte også lærermesterens tegneskole for kvinder.

Foss yndede især at male det jyske landskab, og særligt bakkerne ved Silkeborgsøerne og Rebild fangede hans interesse – muligvis med inspiration fra sin akademilærer P.C. Skovgaard, som Foss boede hos i vinteren 1870-71. I sine landskabsmalerier undgik han som regel naturens lige horisontlinjer og søgte i stedet det slyngede og afvekslende i landskabernes kontur. Til tider søgte Foss desuden til Skåne og ud i den uberørte svenske natur.


FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram