LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Jens Juel
Landskab ved Øresund, ca. 1800
Olie på lærred, 55 x 76 cm.
Inventarnummer: 0206NMK
Erhvervet for midler af testamentarisk arv fra direktør Per Vilhelm & Mygge Kolbing-Nielsen med tilskud fra Augustinusfonden, 2008

 

Motivet er et nordsjællandsk sommerlandskab med det parti af Øresund nord for Skodsborg, hvor landstedet Aggershvile til højre i billedet stadig ligger. Ude i sundet ligger øen Hven. Gengivelsen af landskabet og atmosfæren er udført med en fintfølende kolorit, der var typisk for Juel. Det vide prospekt er opbygget med en traditionel opdeling af billedets planer. Maleriet er en hyldest til landboreformernes og den florissante handelsperiodes velstående og fredelige Danmark, hvor bønder og borgere lever i harmonisk samdrægtighed i et kultiveret landskab, mens de mange sejlskibe ude på Øresund vidner om dynamik og optimisme.


 

Jens Juel (1745-1802)
Jens Juel var 1700-tallets førende portrætmaler i Danmark. Han fik sin første uddannelse i Hamborg, hvor byens borgerlige smag for den nederlandske malertradition prægede ham. Tilbage i Danmark vandt Juel i 1771 Akademiets guldmedalje, og modtog året efter midler til en længere uddannelsesrejse, der blandt andet gik til Tyskland, Rom, Schweitz og Paris. Kunstneren modtog mange portrætbestillinger fra især borgerskabet og adelen og blev på kort tid landets ubestridte hofmaler. Hans portrætter er kendetegnet ved en empatisk menneskeskildring. Juel var desuden en fin kolorist og hans portrætter har et anstrøg af elegance, figurativ enkelhed og psykologisk karakteristik.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram