LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner igen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET
LUKKET | Åbner igen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
P. S. Krøyer
Dobbeltportræt af kgl. skuespiller Emil Poulsen (1842-1911) og
hustru Anna, f. Næser (1849-1934)
, 1885
Pastel på papir, 57 x 68 cm.
Inventarnummer: 0088NMK
Erhvervet i 1914

 

Den tætte samhørighed mellem mand og hustru er det centrale tema i P.S. Krøyers uformelle dobbeltportræt af skuespiller Emil Poulsen og hustruen Anna. Med den venstre hånd under sin kind sender hustruen et kærligt og beundrende blik til den koncentrerede ægtemand, der er i færd med at læse op fra en bog. Bordlampens dunkle belysning og hedvinens placering forrest på bordet understreger på raffineret vis den hyggelige og intime aftenstemning, der har bredt sig i dagligstuen. Emil Poulsen blev i sin karriere anerkendt både som en succesfuld sceneinstruktør og karakterskuespiller ved Det Kgl. Teater. Han var ydermere en del af familien Hages omgangskreds, og dette er sandsynligvis årsagen til, at maleriet tilhørte Johannes Hages søster Vilhelmine Heise efter skuespillerens død.

 


 

Peder Severin Krøyer (1851-1909)

P.S. Krøyer er en af hovedskikkelserne i dansk kunsthistorie. Allerede som tiårig begyndte han sin uddannelse og mestrede snart at fæstne og omsætte sine visuelle indtryk til lærredet, også ude i det fri. Hans lette og skitseagtige maleteknik gav han videre til sine mange elever på De Frie Studieskoler, en privat kunstskole oprettet i protest mod Kunstakademiets kunstsyn og -regler.

Krøyer mestrede flere genrer: portrættet, landskabet, interiører, figurbilledet, gruppeportrættet. Han var også blandt pionererne i Danmark som kunstfotograf, idet han brugte kameraet som både en dokumentaroptagelse og som et selvstændigt kreativt medium.

Mest kendt er han nok for sit virke i Nordjylland i kunstnerkolonien af skagensmalere. Skildringen af livet deroppe med familien og fiskerne er en stor del af den arv, han efterlod til efterfølgende generationer.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram