LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner igen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET
LUKKET | Åbner igen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Lambert Jacobsz
Besøgelsen, u.å.
Olie på lærred, 85 x 104,5 cm.
Inventarnummer: 0242NMK
Privat donation, 2019

 

Værket viser et sjældent skildret motiv i malerkunsten med to betydningsfulde kvinder i den kristne fortælling: Jomfru Maria, der besøger sin ældre kusine Elisabeth. Begge kvinder er gravide – Maria med Jesus og Elisabeth med Johannes Døberen. Billedet er et pragtfuldt eksempel på realismen i hollandsk kunst i 1600-tallet og lader ikke beskueren i tvivl om, at den hellige madonna med sunde, røde kinder er en jordisk kvinde af kød og blod.

Marias besøg hos Elisabeth er beskrevet i Lucasevangeliet, hvor det fortælles, at Maria efter at have sagt ja til Gud og indvilliget i at blive mor til Jesus, drager til sin kusine Elisabeth, som højt oppe i alderen også venter barn. Da de to kvinder mødes, udbryder Elisabeth under Helligåndens indskydelse: "Velsignet er du blandt kvinder, og velsignet dit livs frugt!". Maria bliver hos Elisabeth og hjælper hende, indtil Elisabeth føder Johannes Døberen. Til minde om Marias besøg hos Elisabeth gøres dagen 2. juli i 1389 til helligdag, Marias besøgelsesdag, som endnu helligholdes i den katolske kirke. I Danmark ophører dagen med at være helligdag i 1770.


Lambert Jacobsz (1598 – 1636)
Lambert Jacobsz er en hollandsk guldaldermaler, som indtil 1918 var nærmest ukendt. I det 20. og 21. århundrede er flere af hans malerier dukket op, og der kendes i dag 26 af hans værker. Lambert Jacobsz var udover kunstmaler også prædikant og aktiv i sit lokale mennonitiske samfund. Han blev født i Amsterdam og døde som 38-årig i Leeuwarden under et pestudbrud. Flere af hans værker findes stadig i bygninger i Leeuwarden, hvortil de blev malet. Andre af hans værker vises på Nationalgalleriet i Victoria, Melbourne, og en serie helgenportrætter på Musée des Beaux-Arts de Rouen, Frankrig.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram