LUKKET
LUKKET
CLOSED
CLOSED
LUKKET
LUKKET
CLOSED
CLOSED
Wilhelm Marstrand 
Dobbeltportræt af købmand Christopher Friedenreich Hage (1759-1849) og hans hustru Arnette f. Just (1778-1866) "Må jeg låne de to brune heste?", 1849-1852
Olie på lærred, 196 x 160 cm.
Inventarnummer: 0106NMK
Testamentarisk gave fra Vilhelmine Heise, f. Hage, 1912

 

Det store dobbeltportræt forestiller Johannes Hages bedsteforældre, købmanden Christopher Freidenreich Hage fra Stege på Møn og hans hustru Christiane Arnette Hage. Maleriet blev bestilt af Alfred Hage, Johannes Hages far, i anledning af forældrenes guldbryllup. De to befinder sig i en mørk, grønmalet stue. Han sidder som forstenet med et brev i hånden. For hans fod ligger familiens hund Fenris, der var stor som en hest, og foran ham med en kyse i hånden står den 17 år yngre hustru. Hendes blik og holdning er ydmyg og blid. Ifølge familietraditionen spørger hun: ”Må jeg låne de to brune heste?” Det hører med til maleriets historie, at Købmand Hage døde før det blev malet færdigt. Måske er dette forklaringen på hans åndsfraværende udtryk og hundens sørgende position på gulvet.


 

Wilhelm Marstrand (1810-1873)
Marstrand var blandt C. W. Eckersbergs elever og var, som den eneste af disse, meget optaget af det fortællende og illustrerende maleri. Marstrand dyrkede genremaleriet, litterære motiver, portrætmaleriet samt i de senere år historiemaleriet. Han var meget brugt som portrætmaler og malede blandt andet en række portrætter af medlemmerne af familien Hage. Marstrand rejste gennem hele sit liv i de store europæiske lande som Italien, Frankrig, Tyskland og England. Han var i særlig grad optaget af Italien, hvor han opholdt sig i en årrække. Herfra blev han storleverandør af pudsige, rørende, ofte morsomme eller ironiske skildringer fra det italienske folkeliv, der fascinerede ham.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram