LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Thorvald Niss
Vinterbillede fra skovene ved Hillerød, u.å.
Olie på lærred, 72 x 89 cm.
Inventarnummer: 0131NMK
Testamentarisk gave fra amtsmand baron Wedell-Wedellsborg og baronesse L. Wedell-Wedellsborg, 1914

 

I et vinterlandskab nær Hillerød vandrer en person alene på en skovsti. De dominerende grå skyer på himlen lader kun en smule af solens lys trænge ned på den sneklædte skovbund, mens krogede og nøgne træer tårner sig op i vejens grøft. Menneskets beskedne placering i horisonten viser, at det først og fremmest er naturens eget liv og atmosfære, som Thorvald Niss har villet gengive. For eksempel har kunstneren på raffineret vis indfanget, hvorledes skyggen fra de nøgne træer skaber et fabulerende og dynamisk spil mellem grålige og hvide nuancer i sneen. Samtidig er de dystre skyformationer på himlen, de afknækkede grene på vejen og den ensomme person i horisonten med til at give motivet et udpræget melankolsk udtryk.

 


 

Thorvald (Simeon) Niss (1842-1905)

Thorvald Niss arbejdede under og efter sin studietid på Kunstakademiet som dekorationsmaler på Den Kgl. Porcelænsfabrik i 1862-1877. Fra slutningen af 1870’erne arbejdede han også i maleren Otto Baches atelier, hvor en større frihed satte ind i hans landskabs- og naturstudier, og en inspiration fra det senromantiske franske landskabsmaleri ses i melankolske malerier af efterår og af vinterens sneklædte veje og gærder.

Fra 1887 blev Niss en del af kunstnerkolonien af skagensmalere og nåede et nyt, selvstændigt udtryk i sine marinebilleder, hvor han arbejdede med at omsætte sydens lys til danske forhold. Niss udførte også en række raderinger, hvor naturens drama afsættes som kraftfulde streger.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram