LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Fritz Petzholdt 
Italiensk bjerglandskab, 1831
Olie på papir (klæbet på træ), 39 x 49 cm.
Inventarnummer: 0195NMK
Erhvervet for midler af testamentarisk arv fra direktør Per Vilhelm & Mygge Kolbing-Nielsen, 2003

 

Dette fine studie af et bjerglandskab vidner om, at når Fritz Petzholdt ikke var bundet af en fast opgave, blev penselstrøgene friere og motivvalgene mere personlige. Forgrunden er hurtigt malet og fremstår ufærdig. Man fornemmer, at Petzholdt har været mere optaget af at indfange lys og stemning end i en egentlig detaljeret skildring af motivet. I forgrunden ses Petzholdts fingeraftryk i oliemalingen. Maleriet er formentligt hurtigt udført på stedet og oliemalingen har ikke været helt tør, inden kunstneren pakkede sit malergrej sammen. Følelsen af kunstnerens egen glæde ved at male dette lille studie er umiskendelig og med til at give billedet en friskhed.

 


 

Fritz Petzholdt (1805-1838)

Fritz Petzholdt var en berejst kunstner, som takket være renterne fra en stor formue kom mere vidt omkring end mange af sine samtidige kunstnerkolleger. Han anses for at være den eneste egentlige landskabsmaler af C.W. Eckersbergs mange elever, og størstedelen af hans motivverden stammer fra Italien, hvor han i byen Olevano tilsluttede sig den tyske kunstnerkoloni Casa Baldi. Man ser en påvirkning fra netop tyske, men også andre internationale kunstnere, i Petzholdts klassicistiske udtryk i hans store og gennemarbejdede kompositioner.

Petzholdt døde i en alder af 33 år – sandsynligvis af et selvmord – og hans virke strækker sig derfor kun over få år. Han nåede dog at nyde anerkendelse allerede i sin samtid, og med sin frie, brede penselføring og fine koloristiske sans har han haft betydning for guldaldermalerne som Christen Købke og Jørgen Roed.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram