Frans Schwartz
Portræt af Vilhelmine (Ville) Heise, f. Hage (1838-1912), u.å.
Pastel på papir, 420 x 310 mm.
Inventarnummer: 0140NMK
Erhvervet før 1905. Overdraget til museet i 1908

 

Frans Schwartz har i dette maleri portrætteret den ældre Vilhelmine Heise, søster til Johannes Hage.
Kunstneren har indfanget et intimt øjeblik, hvor fru Heise, med let bøjet hoved og et drømmende blik, virker fuldkommen hensunken i egne tanker. Vilhelmine Heise var ligesom sin bror en kunstens mæcen, og Frans Schwartz blev en af hendes fortrukne portrætmalere. På hendes bestilling portrætterede kunstneren flere af familien Hages medlemmer, og han fungerede ydermere som personlig rådgiver, når Vilhelmine Heise skulle erhverve sig ny kunst. Den psykologiske indlevelse og dybde, der præger Schwartz gengivelse af en ældre Vilhelmine, vidner om det tætte forhold mellem kunstner og bestiller.


 

Frans (Johan Georg) Schwartz (1850-1917)

Frans Schwartz var som kunstner en enspænder. Han var ikke med i tidens nyeste kunstneriske strømninger, selv om han, som mange andre kunstnere i begyndelsen af 1880erne, gjorde oprør mod Kunstakademiets undervisning – han deltog blandt andet aktivt i stiftelsen af De Frie Kunstskoler.

Schwarz overtog sin fars kunstdrejervirksomhed og var ikke økonomisk afhængig af at sælge sine malerier. Hans figurbilleder var præget af fransk salonkunst, men der spores en markant psykologisk indlevelsesevne i hans portrætter. Schwarz malede flere altertavler, bidrog til udsmykningen af Ny Carlsberg Glyptotek og skabte talrige raderinger.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram