LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Frans Schwartz
Kusken Jöns, 1906
Olie på lærred, 39 x 31 cm.
Inventarnummer: 0143NMK
Testamentarisk gave fra Vilhelmine Heise, f. Hage, 1912

 

Frans Schwartz var en yderst flittig portrætmaler, der i sit virke nåede at forevige en bred skare af personligheder. Med bred penselføring, brun farvepalet og sløret lysvirkning har Schwartz i dette portræt skildret en aldrende kusk ved navn Jöns. Kunstnerens veludviklede evne til at indleve sig i sine modellers følelsesliv fornemmes i kuskens intense blik, der vidner om et langt og slidsomt liv, men hvor værdigheden stadig er intakt. På den tykke uldfrakke ses en fortjenstmedalje, der afspejler den portrætteredes mange år i tjeneste.

 


 

Frans (Johan Georg) Schwartz (1850-1917)

Frans Schwartz var som kunstner en enspænder. Han var ikke med i tidens nyeste kunstneriske strømninger, selv om han, som mange andre kunstnere i begyndelsen af 1880erne, gjorde oprør mod Kunstakademiets undervisning – han deltog blandt andet aktivt i stiftelsen af De Frie Kunstskoler.

Schwarz overtog sin fars kunstdrejervirksomhed og var ikke økonomisk afhængig af at sælge sine malerier. Hans figurbilleder var præget af fransk salonkunst, men der spores en markant psykologisk indlevelsesevne i hans portrætter. Schwarz malede flere altertavler, bidrog til udsmykningen af Ny Carlsberg Glyptotek og skabte talrige raderinger.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram