LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Frans Schwartz
Studiehoved af en ung pige, 1912
Olie på lærred, 46 x 36 cm.
Inventarnummer: 0144NMK
Erhvervet i 1912

 

En ung pige med nedadvendt blik og en pelsværksbræmmet, gammelrosa kjole ser vemodigt ud i luften. Portrættet domineres af et frontalt diffust lys, der forstærker kjolens skinnende overflade samt ansigtets varme glød. De tydelige penselstrøg, den diffuse belysning og anvendelsen af claire obscur, hvor kontrasten mellem lys og skygge intensiveres, røber en inspiration fra Rembrandt van Rijn og dennes portrætter. Samtidig kan portrættet med dets få varme farvenuancer ses som en dansk pendant til det franske valørmaleri, hvori nærtbeslægtede farvetoner i forskellige grader af lys og mørke udgør et samlet hele.


 

Frans (Johan Georg) Schwartz (1850-1917)

Frans Schwartz var som kunstner en enspænder. Han var ikke med i tidens nyeste kunstneriske strømninger, selv om han, som mange andre kunstnere i begyndelsen af 1880erne, gjorde oprør mod Kunstakademiets undervisning – han deltog blandt andet aktivt i stiftelsen af De Frie Kunstskoler.

Schwarz overtog sin fars kunstdrejervirksomhed og var ikke økonomisk afhængig af at sælge sine malerier. Hans figurbilleder var præget af fransk salonkunst, men der spores en markant psykologisk indlevelsesevne i hans portrætter. Schwarz malede flere altertavler, bidrog til udsmykningen af Ny Carlsberg Glyptotek og skabte talrige raderinger.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram