LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Frederik Vermehren 
Fiskerkone fra Hornbæk, 1883
Olie på lærred, 27 x 23 cm.
Inventarnummer: 0157NMK
Erhvervet før 1904. Overdraget til museet i 1908

 

Frederik Vermehren havde en evne til at iagttage sine motiver med et særligt sanddrueligt blik, hvilket tydeligt ses i hans portrætter af forskellige folketyper. I dette brystbillede af en fiskerkone fra Hornbæk har kunstneren søgt at vise den ældre kvindes personlighed ved at afbilde hende efter virkelighedens og ikke skønhedens principper. Det hårde og til tider kummerlige liv som fiskerkone er indprentet i kvindens vindblæste kinder og slidte tøj. Hendes blik er præget af en alvorlig vemodighed, der forstærkes af de bekymrede rynker i panden. Med denne gengivelse af den portrætterede søgte Vermehren at vise, hvordan miljøet former menneskets identitet.

 


 

Johan Frederik (Frits) Nicolai Vermehren (1823-1910)

Skildringer af dagligdagen og det jævne folkeliv er centrale i Frederik Vermehrens produktion. Hans fiskerkoner, sædemænd og bønder er smukke eksempler på tidens nationalromantiske kunstopfattelse, men han bevægede sig aldrig over i humoristiske skildringer af almuen, en genre hans samtidige kollegaer Christen Dalsgaard og Julius Exner specialiserede sig i. Vermehren mestrede den sødmefulde og ærlige skildring af folkelivet, og hans personer og miljøer er som fastfrosset i en tidsløshed, der gør hans billeder til oplagt illustrationsmateriale for f.eks. etnografiske studier.

I 1873 blev Vermehren underviser på Kunstakademiet, hvor han fastholdt sit nationalromantiske billedsprog. Han var dog ikke blind over for den nye generations stræben efter en friere virkelighedsskildring og anerkendte eksempelvis den yngre P.S. Krøyers talent.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram