LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Frederik Vermehren 
Brystbillede af en gråskægget italiensk landboer, 1856
Olie på lærred, 46 x 37 cm.
Inventarnummer: 0154NMK
Erhvervet i 1875. Overdraget til museet i 1908

 

Brystbilledet af en ældre landboer med gråsprængt skæg tilhører gruppen af karakterfulde portrætter, som Frederik Vermehren løbende udførte under opholdet i Italien fra 1855-57. Ligesom Wilhelm Marstrand yndede kunstneren at bruge lokalbefolkningen som modeller for først og fremmest at dygtiggøre sig i portrætfaget. Dog præges Vermehrens portrætter fra opholdet af en seriøs tone, hvilket adskiller dem fra Marstrands ofte sorgløse skildringer af det italienske folkeliv. I portrætstudierne fra Cervara, Gerano og Rom fornemmes Vermehrens veludviklede sans for at portrættere sine modeller på en usødet og troværdig måde.

 


 

Johan Frederik (Frits) Nicolai Vermehren (1823-1910)

Skildringer af dagligdagen og det jævne folkeliv er centrale i Frederik Vermehrens produktion. Hans fiskerkoner, sædemænd og bønder er smukke eksempler på tidens nationalromantiske kunstopfattelse, men han bevægede sig aldrig over i humoristiske skildringer af almuen, en genre hans samtidige kollegaer Christen Dalsgaard og Julius Exner specialiserede sig i. Vermehren mestrede den sødmefulde og ærlige skildring af folkelivet, og hans personer og miljøer er som fastfrosset i en tidsløshed, der gør hans billeder til oplagt illustrationsmateriale for f.eks. etnografiske studier.

I 1873 blev Vermehren underviser på Kunstakademiet, hvor han fastholdt sit nationalromantiske billedsprog. Han var dog ikke blind over for den nye generations stræben efter en friere virkelighedsskildring og anerkendte eksempelvis den yngre P.S. Krøyers talent.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram