Frederik Vermehren 
Gadeparti fra Gerano i Sabinerbjergene, 1856
Olie på lærred, 49 x 62 cm.
Inventarnummer: 0156NMK
Testamentarisk gave fra Vilhelmine og Alfred Hage, 1891. Overdraget til museet i 1908

 

Med Kunstakademiets understøttelse rejste Frederik Vermehren til Italien i 1855, hvorfra han både malede landskabsmalerier, figurstudier og gadepartier fra italienske landsbyer. I dette maleri har kunstneren søgt at indfange Sydens stærke lys, og hvorledes det fremhæver den omgivende arkitektur på torvet i Gerano. Menneskene på torvet viser, at Vermehren også har interesseret sig for at skildre de lokales daglige gøremål. På torvet har en gruppe lokale stillet en bod op, hvor der handles med klæder og spiselige svampe. En interesseret er mødt frem for at se på varerne, mens en dreng stikker i rend efter svin, der snager i de handlendes frugt. Motivet fra Gerano kan betegnes som en krydsning mellem et arkitekturstudie og en folkelivsskildring.

 


 

Johan Frederik (Frits) Nicolai Vermehren (1823-1910)

Skildringer af dagligdagen og det jævne folkeliv er centrale i Frederik Vermehrens produktion. Hans fiskerkoner, sædemænd og bønder er smukke eksempler på tidens nationalromantiske kunstopfattelse, men han bevægede sig aldrig over i humoristiske skildringer af almuen, en genre hans samtidige kollegaer Christen Dalsgaard og Julius Exner specialiserede sig i. Vermehren mestrede den sødmefulde og ærlige skildring af folkelivet, og hans personer og miljøer er som fastfrosset i en tidsløshed, der gør hans billeder til oplagt illustrationsmateriale for f.eks. etnografiske studier.

I 1873 blev Vermehren underviser på Kunstakademiet, hvor han fastholdt sit nationalromantiske billedsprog. Han var dog ikke blind over for den nye generations stræben efter en friere virkelighedsskildring og anerkendte eksempelvis den yngre P.S. Krøyers talent.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram