Cornelis de Vos
Dobbeltportræt af et ægtepar, u.å.
Olie på lærred, 173 x 132 cm.
Inventarnummer: 0065NMK
Overdraget, 1908
En herre fra det højere borgerskab er portrætteret foran et rødt draperi og en monumental søjle sammen med sin unge hustru. Kvindens fornemme kniplingsmanchetter, guldbrokade og guldbroderede kniplings handsker kan ses som materielle symboler, der er med til at understrege parrets høje status i samfundet.
Pibekraverne var en yndet beklædningsgenstand blandt de bedre stillede borgere i det sydlige Nederlandene.
Parret har sandsynligvis været en del af Antwerpens rige bourgeoisie. Ud fra de portrætteredes alder og de fine broderede handsker er der efter al sandsynlighed tale om et bryllupsportræt.
Cornelis de Vos (1584-1651)
De Vos levede af at male portrætter af det velstående borgerskab. Det var den genre han primært praktiserede og i dag er bedst kendt for. I stil og komposition var han særligt inspireret af de samtidige barokke kunstnere som Rubens og van Dyck, men han var ikke selv en fornyer indenfor maleriet. Omend de Vos’ maleriske udtryk hører til den mere saglige og konservative del af den nederlandske barok, var han i sin samtid en meget brugt og populær portrætmaler. Hans speciale var store familieportrætter, og han formåede at skabe sig et navn på lige fod med andre af tidens store kunstnere i Holland.