LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
Wilhelm Marstrand
Scene fra Ludvig Holbergs “Barselstuen”, u.å.
Olie på lærred, 82 x 108 cm.
Inventarnummer: 0247NMK
Erhvervet 2021

 

Wilhelm Marstrand yndede at skildre scener fra Ludvig Holbergs folkekære satiriske stykker, og Barselstuen er et af disse. Komedien blev opført første gang i 1723.

Placeret i en højrygget lænestol med en stor pude i ryggen sidder den nybagte mor og modtager besøg og gaver fra bekendtskabskredsens fruer, som det var skik og brug på Holbergs tid. En tradition, der stod på i flere uger. Værket er et nysgerrigt kig ind i en af borgerskabets stuer, hvor man samtidig bliver tilskuer til en række små interne handlinger, og udvekslinger af blikke, figurerne imellem.

Motivet blev uhyre populært i Marstrands samtid og findes i flere versioner, med små variationer i detaljer og farver, og blev også produceret som litografi.


 

Wilhelm Marstrand (1810-1873)
Marstrand var blandt C. W. Eckersbergs elever og var, som den eneste af disse, meget optaget af det fortællende og illustrerende maleri. Marstrand dyrkede genremaleriet, litterære motiver, portrætmaleriet samt i de senere år historiemaleriet. Han var meget brugt som portrætmaler og malede blandt andet en række portrætter af medlemmerne af familien Hage. Marstrand rejste gennem hele sit liv i de store europæiske lande som Italien, Frankrig, Tyskland og England. Han var i særlig grad optaget af Italien, hvor han opholdt sig i en årrække. Herfra blev han storleverandør af pudsige, rørende, ofte morsomme eller ironiske skildringer fra det italienske folkeliv, der fascinerede ham.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram