LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00

Danh Vo præsenterer Skt. Katharina

Fra den 1. maj 2024 kan skulpturen Skt. Katharina besøges i Nivaagaards Malerisamlings Stationshave ved Nivå Station. Her vil hun fra et gammelt træ på grunden diskret våge over Nivå, give hvile til fugle og trøst til dem, der har brug for det. Danh Vos værk går i dialog med de besøgende, havens biodiversitet og områdets enestående natur.

Den internationalt anerkendte, dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo (f. 1975) går i sin kunstneriske praksis på jagt i fortidens og samtidens historier og artefakter, som han bruger eller forandrer for at fortælle historier. Således også med denne gamle helgenfigur af træ fra det 17. århundrede, som han erhvervede for flere år siden og hængte op i et træ i sin have ved Güldenhof i Tyskland. Senere gjorde han den til et hjem for fugle ved at bore et hul ind til skulpturens hulrum og tilføje en planke.


Skt. Katharina af Alexandria led ifølge legenden martyrdøden i det 4. århundrede. Hun blev siden en muse for Jeanne d’Arc og er sammen med 13 andre helgeninder en af de katolske Nødhjælpere, som man har bedt til, hvis man var i sorg eller nød.


Nu har Danh Vo ladet den omarbejdede skulptur støbe i bronze og installeret den i Nivå som det første udefrakommende, der indtager Stationshaven siden museets erhvervelse af grunden i 2021. Med grunden ønskede museet i et tæt bånd med Danh Vo, der voksede op i Nivå, at stadfæste sin forankring i byen – ikke med en traditionel skulptur, men med et stykke jord, der vil forandre sig over tid.


Efter ønske fra Vo har grunden de forløbne år været henlagt som et biodiverst område, mens projektet har summet i ham under devisen Man kan ikke skynde på en spire. De seneste år er der blevet sat insektvenligt naturhegn op, bistader og bedrevet undervisning om biodiversitet. I samme ikke-forstyrrende ånd indgår Skt. Katharina skulpturen med grundens vilde natur og medvirker til at fremhæve dens aura af noget uberørt og fredeligt. Skulpturen er usigneret.

Danh Vo, Stationshaven og Nivaagaards Malerisamling


Andy Warhol har efter sigende udtalt, at det smukkeste kunstværk er at eje et stykke land og ikke ødelægge det. Danh Vo er en anden kunstner, der hæger om naturen. For Vo er naturen en måde at tænke på og en måde at være i verden på. De senere år har naturen gradvist overtaget hans arbejde som kunstner, mens han har fordybet sig i naturens ressourcer og dyrket haven på sin gård ved Güldenhof i Tyskland.


Johannes Hage, stifteren af Malerisamlingen, sikrede sig, at området omkring Nivå i dag er et fredet naturområde, og at den skønne park ved museet er offentligt tilgængelig for alle døgnet rundt. I forlængelse af denne ånd købte museet Stationshaven, en tom matrikel ved siden af Nivå Station, med støtte fra Det Obelske Familiefond og som led i det mangeårige samarbejde med Danh Vo. Under titlen Danh Vo præsenterer, har Vo præsenteret udstillinger på museet, og i Stationshavens regi også en kartoffelmark med byens borgere og podcast-serien Man kan ikke skynde på en spire. Med erhvervelsen af Stationshaven har Nivaagaards Malerisamling forpligtet en kunstner til at sætte sit mærke på sin barndomsby.


Skulpturen er finansieret af Ny Carlsbergfondet.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram

SE MERE OM DANH VO PRÆSENTERER OG NIVAAGAARDS MALERISAMLING: