LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
LUKKET | Åbner igen i morgen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
LUKKET
LUKKET | Åbner igen kl. 11:00
CLOSED
CLOSED | Opens again at 11:00
WILHELM MARSTRAND 
Liggende model, 1833
Olie på lærred, 26,8 x 37,3 cm.
Inventarnummer: 0241NMK
Erhvervet 2019 med støtte fra Ny Carlsbergfondet og for midler af testementarisk arv fra direktør Per Wilhelm & Mygge Kolbing-Nielsen samt Malerisamlingens støttegivere.

 

Marstrands sanselige Liggende model fra 1833 er et sjældent sensuelt billede for sin tid, og Marstrands første værk af en nøgen kvindelig figur. Han har i sit arbejde med billedet gjort meget ud af forholdet mellem lys og skygge, og gengivelsen fremstår utroligt levende.

Netop i 1833 skete der noget skelsættende; her blev der for første gang  introduceret en kvindelig model på Kunstakademiet i København. Tidligere havde det kun været mandlige modeller, som eleverne havde tegnet og malet.

I oktober 1833 arbejdede flere kunstnere efter den samme liggende rygvendte model hjemme i Eckersbergs atelier på Charlottenborg, som vi ser på billedet her. Det var Christen Købke, Wilhelm Marstrand, Jørgen Roed og Adam Müller, men i dag kendes kun Købkes og Marstrands malerier. Sidenhen malede Marstrand flere nøgne kvindelige figurer, men Liggende model fra 1833 er hans første.

Se filmpræsentation af værket ved museumsdirektør Andrea Rygg Karberg her


Wilhelm Marstrand (1810-1873)
Marstrand var blandt C. W. Eckersbergs elever og var, som den eneste af disse, meget optaget af det fortællende og illustrerende maleri. Marstrand dyrkede primært genremaleriet, litterære motiver, portrætmaleriet samt i de senere år historiemaleriet. Han var meget brugt som portrætmaler og malede blandt andet en række portrætter af medlemmerne af familien Hage. Marstrand rejste gennem hele sit liv i de store europæiske lande som Italien, Frankrig, Tyskland og England. Han var i særlig grad optaget af Italien, hvor han opholdt sig i en årrække. Herfra blev han storleverandør af pudsige, rørende, ofte morsomme eller ironiske skildringer fra det italienske folkeliv, der fascinerede ham.

FØLG OS PÅ instagram

FOLLOw us on instagram